
Makaroni Bakar Berkeju Dalam Sos Bechamel(Sos Putih)
(Baked Macaroni Cheese In Bechamel Sauce)
sumber : makan-apa.blogspot
Bahan-bahannya:
1 cawan makaroni-rebus sehingga lembut dan toskan
1 labu bawang besar-dimayang separuh bulat
3 ulas bawang putih-dicincang kasar
1 sudu minyak sayuran
1 sudu mentega
2-3 sudu tepung gandum
1 kiub stok ayam
1 cawan keju parut-(mozarella/
1/2 cawan cendawan butang-dicincang /didadu
1-11/2 cawan air/susu segar
Serbuk lada hitam secukupnya.
Garam secukup rasa
3-4 batang sosej-dipotong nipis dan digoreng seketika
Chilli flakes
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 180C.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak sayuran dan mentega. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
3. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Tuangkan air/susu segar dan masukkan stok ayam. Gaul sebati. Masukkan cendawan butang cincang.
4. Biarkan hingga mendidih. Masukkan sedikit (dalam1-2 sudu) keju parut ke dalamnya. Gaul lagi sehingga keju larut. Masaklah sampai pekat. Rasakan. Kalau tak masin masukkan garam secukupnya.
5. Kemudian bolehlah dimasukkan sosej yang digoreng dan makaroni tadi. Gaul sebati dan tutup api.
6. Ceduk makaroni tadi masuk ke dalam bekas remekin atau kaserol. Taburkan keju parut dan chilli flakes. Bakar selama 12-15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan